Корисні статті

Комп'ютерні віруси: передаються повітряно-крапельним шляхом?

Про комп'ютерні віруси чули, напевно, усі. Про ці віруси говорять з екранів телевізорів і пишуть в новинах. Однак чи знаєте ви, що таке комп'ютерні віруси, як вони потрапляють на ваш комп'ютер або планшет і як з ними боротися?
Комп'ютерні віруси різного типу сьогодні є однією з головних небезпек у сучасному технологічному світі. Віруси можуть не тільки знищити дані, але і вплинути на життєдіяльність звичайних людей. Віруси в одну мить можуть перетворити комп'ютер в непрацездатну купу заліза, а також знищити всі дані на ньому.
Комп'ютерні віруси – програми, що завдають шкоди комп'ютеру, точно так само, як небезпечні для здоров'я людини віруси, втручаються в життєдіяльність людського організму.
Віруси – програми, які здатні самостійно розмножуватися, тобто створювати свої копії), впроваджуючи їх в системні області комп'ютера і різні файли. Вони можуть поширюватися на інші комп'ютери та виконувати інші руйнівні дії.

Комп'ютерні віруси

В сутності, вірус – це одна з різновидів шкідливої програми. Крім вірусу, до шкідливих програм відносяться комп'ютерні трояни, мережеві черв'яки, логічні бомби, експлойти і інші в тій чи іншій мірі небезпечні програми.
Головна небезпека комп'ютерного вірусу полягає в тому, що в результаті його проникнення, комп'ютер вже не цілком і повністю знаходиться під контролем свого власника. Комп'ютер з вірусом може у фоновому режимі, непомітно для очей користувача, запускати програми, знищувати файли, відправляти електронні листи або навіть відкривати сайти, викрадати паролі та інші конфіденційні дані. Користувач перестає бути повноправним господарем свого ПК. При цьому, заражений комп'ютер стає джерелом інфекції, поширюючи її на інші комп'ютери, поширюючи вірус різними шляхами і способами. Як і в живій природі, процес поширення вірусу прихований від користувачів, і про зараження свого пристрою вони дізнаються лише за наслідками («проявів хвороби»). Такими симптомами зараження вірусом можуть бути знищені будь-які файли на жорсткому диску комп'ютера, а також знищений сам жорсткий диск або виведена з ладу операційна система. У деяких випадках автори вірусів ще й намагаються заробити на цьому, придумуючи різноманітні способи, як змусити користувачів платити гроші за зараження.

Як дізнатися, чи не зачаївся на вашому комп'ютері вірус?
Визначити наявність вірусу вам допоможуть спеціальні антивірусні програми, які не складно знайти в інтернеті. Проте є певні ознаки, що дозволяють запідозрити, що на комп'ютері зачаївся вірус. Наявність цих "симптомів" ще не означає, що у вас обов'язково завівся вірус, оскільки вони можуть бути викликані і іншими факторами. Проте їх поява – привід, як мінімум, встановити антивірус і провести діагностику свого комп'ютера.

Найпоширенішими ознаками наявності на комп'ютері вірусу можуть бути наступні:

  • занадто довгий запуск деяких програм або неможливість їх запустити, повільна їх робота або «загальмована» робота комп'ютера в цілому;
  • занадто великий розмір файлів;
  • брак вільного місця на диску;
  • поява додаткових невідомих файлів на диску;
  • поява дивних повідомлень на екрані або спливаючих вікон, що відкриваються в автоматичному режимі;
  • блокування доступу до сайтів антивірусних програм або до інших популярних сайтів;
  • довільне відкриття сайтів, реклами при серфінгу;
  • самовільне перезавантаження або вимикання комп'ютера.


Ці ознаки можуть свідчити не тільки про наявність вірусу, але і про те, що у вас на комп'ютері з'явилися нові програми і додатки, які займають багато пам'яті і створюють невідомі вам файли. Тим не менш, все ж потрібно знайти час і встановити антивірус, після чого перевірити комп'ютер на наявність шкідливих програм.

Додавання комментарів доступно лише зареєстрованим користувачам