Корисні статті

Чотири причини освоїти Javascript

Навіщо освоювати Javascript, коли для створення сайту навіть знання HTML не вимагається? Використовуючи системи управління вмістом (CMS), можна побудувати практично будь-який сайт і при цьому потрібно буде лише набивати текст. Так навіщо ж вникати в конструкції мови програмування?
Причина 1.

Будь-яка CMS має обмежений набір функцій, хоча він може бути і вельми обширний. Особливо обмежені CMS у функціях інтерфейсу. Меню, кнопки, різні форми мають стандартний вигляд. Такий смуток трохи розбавляється використанням різних тем. Але теми дозволяють змінювати лише фонові картинки і колірні рішення, а різні ефекти анімації, наприклад, плавне викочування структури меню, залишається недоступним при використанні стандартних засобів CMS.

Використання Javascript дозволить задіювати можливості інтерфейсу на всі 100%. Крім того, використовуючи бібліотеку jQuery і плагины для неї, можливо буде підключати вже готові рішення, які реалізують всілякі графічні ефекти для елементів інтерфейсу.
Причина 2.
Дуже часто в Інтернеті попадаються сайти, які містять три-чотири сторінки із статичним вмістом. Але при цьому вони використовують CMS зі всім її функціоналом і потужністю обробки даних. Вельми поширений випадок, коли сторінки на таких сайтах вантажаться недозволенно довго унаслідок непродуктивних запитів до бази даних.
Використання Javascript у поєднанні з HTML і CSS при таких патологіях допоможе створити дуже цікавий сайт, який залишатиметься в пам’яті відвідувача яскравим і зручним інтерфейсом, а вантажитися буде у декілька разів швидше.
Причина 3.
Зараз Javascript продовжує розвиватися за рахунок появи нових бібліотек, таких як jQuery або MooTools. При використанні таких бібліотек Javascript отримує не лише набір додаткових функцій, але і стає простіше і зручніше у використанні.
Крім того, для бібліотек постійно з’являються нові плагіни (готові рішення), які реалізують всілякі візуальні ефекти і елементи веб-сервера сторінок з їх використанням. Такі плагіни розробляються як аматорами, так і професіоналами у величезній кількості. Інколи буває важко зробити вибір серед декількох гідних варіантів для реалізації, наприклад, меню або галереї зображень.
Причина 4.
Освоєння Javascript зараз є вельми простою і доступною справою. Відеокурси допоможуть освоїти базові поняття, а приклади практичних реалізацій з детальними поясненнями можна знайти в Інтернеті, набравши в полі введення пошукового сервера «Javascript уроки».
Таке положення сприяє подальшому розвитку Javascript і його бібліотек за рахунок залучення до нього все нових і нових користувачів і програмістів.
На сьогоднішній день Javascript – це одна з базових технологій веб-сервера дизайну, яка продовжує інтенсивно розвиватися. _____________________
Евгений Попов – автор ряда видеокурсов по сайтостроению. В том числе и видеокурса «Javascript + jQuery для начинающих в видеоформате».

Додавання комментарів доступно лише зареєстрованим користувачам