Корисні статті

Як не потрапити в руки інтернет шахраїв

На сьогоднішній день найбільш поширеною формою обману в мережі інтернет є, так званий «фішинг». Він полягає у заволодінні обманними діями конфіденційних даних користувача, усіх його паролів доступу, банківськими даними і т. п.

Найдавнішим і яким вже практично не користються, є поштовий фішинг. На електронну скриньку приходить лист, в якому містяться певні вимоги вислати дані. У цьому ж листі міститься посилання на сайт, у разі переходу за посиланням, користувачеві пропонують самому внести свої дані.

Як не бути обдуреним в інтернеті

Більш сучасним різновидом шахрайства є онлайн фішинг. Суть обману полягає в слідуючому, копіюється всім відомий інтернет-магазин, або якийсь інший популярний ресурс і, нічого не підозрюючи, відвідувач магазину, при оформленні покупок вводить свої конфіденційні дані і практично дарує їх шахраям. Існує ще комбінований вид фішингу, який так само спрямований на виманювання даних обманним шляхом. Сьогодні все більша кількість ресурсів попереджають про такі способи шахрайства, що робить їх все менш ефективними.

За аналогією з фішингом названа ще одна система шахрайства — вішинг. За допомогою цієї системи відбувається крадіжка інформації, шляхом надсилання листа нібито від платіжної системи з проханням вказати свій рахунок, пароль і відправки по посиланню на підроблений сайт. Єдина відмінність вішинг — прохання зробити телефонний дзвінок для підтвердження даних. Природно, що номер помилковий і необхідний тільки для крадіжки даних.

Види обману в інтернеті

З допомогою здорового глузду і пильності відбитися від таких атак можна без втрати даних і грошових коштів. Куди більшу загрозу представляє собою фармінг. Цей механізм дуже схожий на атаку вірусу. При відвідуванні певного інтернет-ресурсу на комп’ютер потрапляє вірус, який моментально активізується в той момент, коли користувач намагається потрапити на сайт банку, перенаправляє його на фальшиву сторінку і таким чином дізнається необхідні дані. Захиститися від такого виду нападу вкрай складно. І тут необхідно бути пильним і обережним.

Звичайно, ніхто не застрахований від дій шахраїв і інтернет атак, але при достатній частці уважності, все ж, можна уникнути плачевних наслідків і зберегти свої грошові кошти в безпеці, і не дати скористатися шахраям вашими конфіденційними даними.

Додавання комментарів доступно лише зареєстрованим користувачам