Корисні статті

Переваги, які дає знання PHP і MySQL власнику сайту

Переваги, які дає знання PHP і MYSQL власникові сайту.

Кожен, хто зробив хоч би один сайт на основі якої-небудь CMS, може вирішити, що для подальшого розвитку проекту більше нічого освоювати не треба. Цікаві матеріали можна додавати через панель адміністратора, розвивати проект можна за допомогою готових модулів і плагінів, а оновлювати дизайн сайту можна за допомогою безкоштовних готових тем.
Але давайте поглянемо на розвиток сайту трохи під іншим кутом. Що таке сайт? Це представник якоїсь реальної людини або компанії у віртуальному просторі Інтернет. Не секрет, що всі люди (втім, як і компанії) ніколи не залишаються в одному і тому ж стані. Всі міняються. Те, що деякі залишаються без змін — просто ілюзія. Не можна зберігатися в одному і тому ж стані просто тому, що довколишня дійсність зазнає зміни. І потрібно або підстроюватися під нові умови, або вони тебе зламають.

Сайт теж незабаром зажадає змін — потрібно буде змінити дизайн, тому що він не відповідає внутрішньому вмісту власника сайту; потрібно буде додати нові функції, тому що захочеться вирішити нові завдання і так далі.

В умовах постійного розвитку рано чи пізно настане момент, коли стандартні готові рішення не зможуть дати втілення ідеям. Доведеться вирішувати проблему реалізації специфічних функцій.

Звичайно, можна найняти людей, які знаються на нутрощах сайту. Але в умовах відсутності потрібних знань таке рішення поставить власника сайту в положення заручника. По-перше, треба «на пальцях» пояснювати, що потрібно зробити. По-друге, буде дуже складно перевірити кваліфікацію виконавців. По-третє, буде складно адекватно оцінити результат виконаної роботи. По-четверте, доведеться повністю довіритися запропонованим розцінкам на послуги. По-п’яте …

Сподіваюся, перерахованих пунктів вистачає, аби уявити собі наслідки власної некомпетентності в питаннях пристрою власного сайту.

Але тоді виникає інше питання. А що варто вивчати з великого списку термінів, використовуваних у веб-сервер-технологіях?

Про основу основ можна, напевно, навіть не згадувати. HTML і CSS – це фундамент будь-якого сайту. Він використовуються скрізь, де є хоч би одна веб-сторінка.

А що ще включити в список? І відповідь в даному випадку дуже проста — PHP и MySQL.

У основі будь-якої CMS лежить використання саме цих двох технологій. Зберігання даних на сервері і їх обробка спеціальним кодом для формування веб-сторінок – цей короткий опис суті динамічного сайту. А CMS просто представляє інтерфейс для налаштування коду і попереднього формування даних.

Володіючи PHP и MySQL можна самому реалізувати додаткові функції для свого сайту і вбудувати їх у вже існуючу систему. А вже написати грамотне технічне завдання і правильно визначити об’єм робіт, необхідних для внесення змін, – простіше простого.

_____________________

Евгений Попов – автор ряда видеокурсов по сайтостроению. В том числе и видеокурса «PHP + MySQL для начинающих».

Додавання комментарів доступно лише зареєстрованим користувачам