Заробіток на контенті

10 небезпек, що підстерігають початківця копірайтера

Ні для кого не секрет, що початківців авторів часто називають рабами. Мені доводилося навіть зустрічати оголошення на фрілансі такого змісту:
«Потрібні раби для виконання простого завдання. Теми легенкі. У тексті повинні зустрічатися 2-5 разів ключові слова. Грамотність є обов’язковою. Оплата ПОКИ що маленька, але наберетеся досвіду, наб’єте руку і ціни зростуть».
Здорово, що й казати. Але на це замовлення фрілансери подають заявки!!!
Ця стаття лише для них. І про ті небезпеки, які підстерігають молодих і недосвідчених копірайтерів.

Помилки початківця копірайтера

1. Найдієвіший спосіб відправити себе в творчий нокаут – це набрати дуже багато дешевих замовлень. Замовники начебто не вимагають особливого дотримання правил української чи російської мови, але вимагають високої унікальності. Десь до 2 годин ночі ви усвідомлюєте, що шматок пирога, який запхали в рот двома руками, практично неможливо прожувати, не те що проковтнути. І раніше привабливі 500 рублів за 100 кіло тексту сумнівної якості якось вже не гріють.

2. Взяти велике і термінове замовлення. За термінові замовлення, обмежені жорсткими тимчасовими рамками, потрібно братися з великою обережністю. По-перше, життя може підкидати різні не менш термінові бяки. А невиконання замовлення та зрив термінів – це величезна пляма на репутації копірайтера. По-друге, зробити якісно 30 000 знаків за один день чи ніч – це, вибачте, до фантастів. Або до команди копірайтерів.

3. Взятися на добровільних засадах заповнювати «дуже перспективний сайт». На добровільних засадах означає «безвозмездно», як казала Сова з мультфільму про Вінні Пуха. Як тільки сайт почне приносить прибуток, тоді копірайтер отримає гроші за ті статті, які він писав протягом 2-3 місяців (по 5 штук в день). Ну, а якщо сайт не буде приносити прибуток, або замовники підуть в глуху несознанку, самі розумієте…

4. Розсилати листи успішним копірайтерам з проханням прийняти на службу за відсотки. Справа в тому, що у кожного авторитетного автора є власний стиль, свої напрацювання і своє бачення теми. За це їм і платять. В здоровому розумі і тверезій пам’яті жоден копірайтер не віддасть свої замовлення і замовників іншим райтерам.
Не робити роботу і отримувати відсотки – це непогано. Але з іншого боку, отримати халтуру, переробити її заново, а потім ще розбиратися з вами з приводу несплати цієї халтури…Навіщо весь цей геморой?
Вас може взяти в оборот перекупник, але для цього зовсім необов’язково витрачати час на розсилку листів. Просто уважно перегляньте список дешевих замовлень на біржі з умовою не розміщувати свої статті в портфоліо.

5. Обережно відповідайте на замовлення з файлами у додатку. Одній моїй знайомій так пощастило відхопити чудовий вірус. Файл має розширення *.exe і ні в яку не хотів відкриватися. А потім почали відбуватися справжні чудеса: якийсь милий молодий чоловік став з нею спілкуватися за допомогою її ж комп’ютера. Повідомлення він писав прямо на робочому столі і настійно просив перевірити гроші в гаманці. Комп сам вмикався і вимикався. Підсумок: довелося зносити операційну систему, наново усе встановлювати та ін

6. Працювати тільки за відгуки і демпінгувати ціни. З одного боку, ні один початківець автор не отримає просто так, на блакитному оці, добре оплачувані замовлення. Йому потрібно напрацювати досвід і портфоліо. З іншого боку, результатом таких зусиль може бути банальна неможливість виконати замовлення на належному рівні. Недосвідчений замовник може «повестися» на різницю в ціні і віддати замовлення новачкові. Але ось що вийде з-під його пера — питання…А ряди розчарованих замовників поповняться.
Набагато краще тверезо оцінити свої можливості і призначити адекватну ціну.

Копірайтер, з чого почати?

7. Взяти участь у конкурсі, за який біржа не несе відповідальності. Багатьох початківців райтерів манить неймінг. Здавалося б, що складного в тому, щоб придумати назву фірми або вигадати унікальне доменне ім’я? І сиплються назви горохом, кількість учасників у конкурсі наближається до сотні.
Ти вигадав таку класну назву (або цілих п’ять). Конкурс закінчився, переможці невідомі. Використовували твоє «ім’я» чи ні стане відомо (або невідомо) лише через деякий час.
Або замовник, «зацікавлений твоїми талантами», напише тобі в лічку і попросить підібрати ще 3-4 назви, схожі на найбільш вдале. Ти знову ламаєш голову, олівці і стереотипи, видаєш ще 5, і…замовник зникає з грошима і плодами твоєї «ломки».

8. Працювати безпосередньо із замовником без передоплати. До вас в лічку, аську, пошту стукає замовник. Йому сподобалися ваші тексти, і він не проти розпочати співпрацю. Для початку він просить написати 1,2,3,4,5 … текстів на тему «Концентрація іонів водню у воді та їх вплив на біологічну складову білків». Гроші повинні були прийти в суботу, але вже понеділок наступного місяця, а замовник мовчить.
Або перша стаття (3 000 б/п) була тестова, а тому безкоштовна. І вона ну ніяк не підходить замовнику. Десять-тридцять «невідповідних статей» від різних негренят, що ще потрібно для щастя такому замовнику?

9. Дуже швидко, і при цьому остаточно і безповоротно, повірити в свою «богообраність». Хороші відгуки від замовників – це не показник вашого таланту. Точніше, один з…Якісно виконані роботи по 30р/1000 знаків б/п відрізняються від робіт за 1000 рублів (і вище) за ту саму кількість знаків. Вимоги до дешевих замовленнями спочатку нижче, ніж до дорогих. Написати гіпнотичний текст, що продає або дійсно класну статтю можуть одиниці. До цього треба дорости. Та не всім це під силу.
Будь-який успішний копірайтер ПОСТІЙНО повторює у своїх інтерв’ю: «Щоб досягти успіху, потрібно ПОСТІЙНО вчитися, читати книги, переймати корисний досвід, розвиватися». Здійснювати свої помилки і вчитися на чужих.

10.Жоден копірайтер не застрахований від творчої кризи. Начебто і замовлення є, і постійні замовники. А змусити себе працювати просто неможливо. Муза спить з іншим, а без цієї непостійною вітрогонки статті виходять прісні і плоскі як черстві коржі. Ґвалтувати себе не має сенсу. Краще зробіть паузу, хаваніть Твікс, закусіть пельменями. Та почекайте. Ваша Муза обов’язково повернеться, якщо ви того варті.)

PS/ Кращі біржі копірайтингу, де ви можете зареєструватися, за своєю практикою найкращі ADVEGO і eTXT.

Додавання комментарів доступно лише зареєстрованим користувачам